ΔΡΑΣΕΙΣ

Η «Άνοιξη Γρεβενών» είναι ένα κτήμα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Στην έκταση των 6.654 στρεμμάτων αναπτύσσεται το κυνήγι, η εκπαίδευση σκύλων, η ιππασία και η εκτροφή της βραχυκερατικής φυλής μοσχαριών, ενώ στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να γίνει ψάρεμα μικρών και μεγάλων ψαριών.
Μέσω της ΕΚΠ (Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή) δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες μας να κυνηγήσουν σε διαφορετικές κάθε φορά κυνηγετικές διαδρομές. Ωστόσο, αυτή η δραστηριότητα αναπτύσσεται αποκλειστικά κατά το χρονικό διάστημα της Ειδικής Κυνηγετικής Περιόδου, που είναι επιτρεπτή για το κάθε θήραμα.
Επίσης, θα οργανώνονται ετησίως:
· Δύο ημέρες αγώνες κυνηγιού με σκυλιά ηπειρωτικών φυλών
· Δύο ημέρες αγώνες κυνηγιού με σκυλιά βρετανικών φυλών
· Δύο ημέρες με αγώνες κυνηγιού αγριόχοιρου
· Δύο ημέρες αγώνες με λαγόσκυλα
· Δύο ημέρες κυνήγι τρούφας με τρουφόσκυλα
· Παρουσίαση νεαρών σκύλων προς πώληση από αναγνωρισμένους Έλληνες και Ευρωπαίους εκτροφείς.

Σταθερά θα παίρνουν μέρος κυνηγοί για την ανάδειξη των τριών καλύτερων σκύλων. Η ψηφοφορία θα γίνεται μέσω Facebook ή της ιστοσελίδας σε Ελλάδα και Κύπρο.

ΒΡΑΧΥΚΕΡΑΤΙΚΗ ΦΥΛΗ ΜΟΣΧΑΡΙΩΝ

Η βραχυκερατική φυλή (μοσχάρια) είναι φυλή προς εξαφάνιση και η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατατάσσει στις προστατευόμενες φυλές. Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος μας. Στα έξι χρόνια της προσπάθειας, σήμερα το κοπάδι αριθμεί περίπου 75 ζώα, μικρά και μεγάλα.
Τα ζώα ζουν στο λιβάδι ελεύθερα και μόνο τις περιόδους χιονόπτωσης εισέρχονται κατά βούληση σε υπαίθριο στέγαστρο. Τα μοσχαράκια κατά τη γέννα δέχονται μόνο την περιποίηση της μητέρας χωρίς καμιά εξωτερική παρέμβαση.
Η φυλή αναπτύσσεται όπως στην αρχαιότητα. Η βασική διατροφή της, εκτός από τη βόσκηση, συμπληρώνεται από τα παραγόμενα στο κτήμα ρεβίθια, αγριαγκινάρες, μπιζέλια και ντόπιο καλαμπόκι.

ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Στο θέμα της φυτικής παραγωγής οι δοκιμές έχουν εστιαστεί στα ρεβίθια, τις φακές, το σιτάρι και το καλαμπόκι, όλα όμως από ελληνικές ποικιλίες σπόρων.
Τα πειράματα έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα και πολύ σύντομα η Άνοιξη Γρεβενών θα προχωρήσει σε παραγωγή και διανομή μέσω επιλεγμένων σημείων πώλησης των προϊόντων αυτών.